Trainingen

Het trainen voor een marathon is een proces van vele maanden en eigenlijk zelfs jaren en dat kan op vele manieren. Het echte trainingsschema voor de marathon duurt over het algemeen zo'n 10 tot 14 weken, afhankelijk van de trainingsmethode. Onze lopers gebruiken verschillende methodes om te trainen, klassiek versus Sportrusten.

De klassieke methode (Ingo en Mark)
10 weken voor de marathon wordt gestart met een marathonschema dat specifiek daarop gericht is. Dat schema begint dan met een langste afstand van 23 km en wordt geleidelijk uitgebouwd tot 33km in de trainingen. Tussendoor zitten dan nog testwedstrijden over 10 km en een halve marathon. Mark traint daarbij overigens met een vermogensmeter.
Een typische trainingsweek bevat:
  • 1 intervaltraining (snelle korte stukje met pauzes ertussen)
  • 1 tempoduurloop (rustig beginnen, sneller middenstuk van enkele kilometers, rustig eindigen)
  • 1 korte duurloop (gelijkmatig tempo)
  • 1 lange langzame duurloop

Sportrusten (Roger)
Wetenschapster Stans van der Poel ontwikkelde een nieuwe methode om te trainen voor een marathon op basis van onderzoek naar hartslag en ademhaling. Samen met Koen de Jong schreef zij een boek en werd een website ontwikkeld voor deze trainingsmethode. Het meest spectaculaire daaraan is de maximale afstand die getraind wordt: 14 kilometer! Roger heeft de meeste marathons voorbereid op basis van deze methode en zijn week ziet er als volgt uit:
  1. 3 x gericht sporten per week voor slimme opbouw
  2. dagelijks 10 minuten een ademhalingsoefening
  3. 1 x per week een training ‘vogels kijken’ (da’s lekker rustig)
  4. kort voor hij gaat sporten 2 minuten een ademhalingsoefening
  5. 1 x per drie weken lang en intensief sporten (VOLUIT!)
Volg onze lopers op Strava
Op sportplatform Strava kun je de vorderingen van beide lopers in de gaten houden:

Roger: Hardlopen kan overal!

5 mei 2017
Één van de mooie dingen aan hardlopen is dat je de sport echt overal kunt uitoefenen. Mijn hardloopschoenen gaan daarom ook vrijwel altijd mee in mijn koffer, zowel voor korte als voor lange trips. Hardlopend kun je vervolgens de omgeving gaan verkennen en genieten van de afwisseling met thuis.
In de afgelopen weken was ik samen met Birgiit op vakantie en heb ik op een aantal bijzondere plekken kunnen lopen. Wat te denken van b.v. Miami en Orlando? Zelfs op een cruiseschip kun je hardlopen op een speciale joggingtrack. De foto en de statistieken zijn van een loop op het eiland Cozumel (Mexico). Zo'n beest is weer eens iets anders dan een haas of een fazant ;-)

Roger: Lange duurloop door het heuvelland

1 april 2017
Vanwege een geplande Kika-bijeenkomst op zondag liep ik mijn lange duurloop deze keer op zaterdag. Het was genieten van de stilte in het Heuvelland terwijl ik in het Vijlerbos ook nog het geluk had 2x2 reeën te ontmoeten. Een meer dan geslaagde training!

Roger: Inaugural Disneyland Paris Half Marathon

25 september 2016
Run Disney is in de Verenigde Staten al jaren een begrip en begin 2016 hoorde ik dat ook in Disneyland Parijs de eerste races gehouden zouden worden. Op zaterdag liep ik met Birgitt de 5 kilometer die vrijwel geheel door het park liep en op zondag was het dan echt tijd voor
de allereerste Disneyland Paris Half Marathon. Onderweg waren er vele gelegenheden om op de foto te gaan met Disneyfiguren en aan het eind wachtte een high five van Donald Duck. Het werd een onvergetelijke ervaring!

Roger: Mijn mooiste tot nu toe!

13 augustus 2016
Tijdens een vakantie in de Verenigde Staten overnachtten we in een cabin aan de rand van de beroemde Monument Valley. De Wildcat Trail leidt je tot beneden in de Valley en vlak na zonsopgang was ik helemaal alleen onderweg in dit magische landschap. Deze foto die ik tijdens die loop maakte zegt genoeg. Dit was met afstand mijn mooiste loop ooit en ik betwijfel of ik ooit een mooiere ga meemaken!

Roger: Koning van Spanje Trail Gulpen

24 april 2016
Bij de camping op de Gulperberg startte ik voor de Koning van Spanje Trail, één van de zwaarste trailwedstrijden van Nederland. Het was mijn derde wedstrijd in 8 dagen tijd want de week daarvoor liep ik de Cascaderun in Hoogeveen en op vrijdagavond de Nighttrail in Gulpen. Door bossen en velden en zelfs dwars door de Gulp had de organisatie een fantastische route uitgezet. In de laatste kilometers moest ik nog twee keer de Gulperberg omhoog en mede daardoor was de accu op het einde wel echt leeg.

Roger: Cascaderun Hoogeveen

17 april 2016
De Cascaderun in Hoogeveen is hét loopevenement van het Noorden en in 2008 nodigde mijn vriend Jan Lichtendonk mij voor het eerst uit om in zijn bedrijfsteam te lopen. In april 2016 liep ik tijdens mijn negende deelname mijn persoonlijk record voor de Cascaderun: 5 Engelse mijl in 33:50 (14,2 km/u).

Roger: Marathon Frankfurt

25 oktober 2015
In het najaar van 2015 liep ik in Frankfurt mijn snelste marathon tot dan toe in 3:56:03. De race verliep die dag eigenlijk perfect met exact het juiste tempo en een bijpassende hartslag. Na km werd ik er echter zo misselijk dat ik mij gedwongen voelde om tussendoor wat stukjes te wandelen. Erg jammer natuurlijk maar ik was toch tevreden met de gelopen tijd. Waanzinnige finish trouwens in de Festhalle (indoor!).

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK